Світлана

Це мама. Ні, не так. Це МАМА.
Вона вміє все! Крім того, як використовувати свій вільний час. Тоді вона теж працює.
Жінка з безмірним відчуттям міри. Колись вона здобула освіту філолога, народила двоїх дітей і, не встигнувши розкрити свій потенціал, стала виховувати своїх доньок. Але час не гаяла. За всі ці роки вона навчилася з заплющеними очима робити будь-які страви. У тому числі найсмачнішу пастилу у світі. Гадаєте ми перебільшуємо? Є тільки один спосіб дізнатися!

Таня

Це донька.
Вона, як і її мати, націлена на те, щоб розповсюджити ідею смачних і натуральних снеків. Іноді вона це робить. А ще вона займається обліком, спілкуванням с підрядниками, оформленням всіх необхідних документів і багато ще чим.
За фахом вона дизайнер інтер’єрів. Хто б міг подумати, що навіть на харчовому виробництві це теж буде корисним навиком. “Тижпрограміст” – це вже не актульно. “Тиждизайнер” – ось як можна легко зробити будь що на комп’ютері!

Наша історія

З чого все почалось.
У 2014 році Світлана зі своїм чоловіком переїхали до Ворзелю, що за Києвом, і почали жити у власному будинку. Як жителі суто міські, вони не були досвідченими садівниками, і посадили тієї весни, ну дуууже багато, овочей та фруктових дерев. А вони що? Вони виросли. І продовжували давати врожай ціле літо.
Світлана використала всі банки для консервації, купила ще, знов всі використала, але вони все росли і росли. Тоді вона вирішила піти.. Піти до Гугла. Там вона шукала цікаві рецепти як законсервувати врожай без компотів і варень, на які вже не могла дивитися. На одному форумі хтось писав про цукати. Начебто їх можна робити не тільки з ананасів, а зі всього, що можна їсти. Ну звісно ж вона почала експериментувати!
Коли вона схаменулася, вже були зроблені цукати з мандаринів, яблук, груш, буряка, селери. І це був тільки початок. Потім у хід пішли чорна редька, хрін, часник, баклажан. Світлана буквально сприйняла інформацію з форума про “цукати з будь чого”. Але, як не дивно, це було дуже смачно!
Десь через рік, Таня, її старша донька, звільнилася з роботи і міркувала про те, що робити далі.
Ви вже почали здогадуватися куди ця історія веде?
Так, далі без інтриги. Таня приїхала до батьків в гості, і, під бокальчик портвейну, вони в перший раз заговорили про те, що це могло б стати дуже цікавою справою.
І воно стало. Не одразу, лише за рік, через численні спотикання іотримання досвіду.
Спочатку вони ніби жартома почали шукати приміщення, потім, не зовсім ще усвідомлюючи, підписали договір оренди. Після цього пів року пройшли як у помутнінні. Вони продали бабусину квартиру і до сих пір вірять, що вона, бабуся, є часткою цієї справи. Так, це дуже зворушливо.
За весь цей час їм обом довелося розібралися у багатьох речах. Мабуть, занадто багатьох. Документи, дозволи, сертифікація, технологічні карти, фірмовий стиль, пошук постачальників та багато ще чого.
Гадаєте, це було того варте? Ми — так!


Часті питання

Ви додаєте цукор?

Так. В залежності від продукту, ми додаємо від 8 до 15% цукру. Ми це робимо з трьох причин: щоб розкрити смак сировини, щоб продукт краще зберігався (у випадку з мармеладом), та щоб приглушити кислість сировини. Остання причина виправдовує себе у повній мірі. Ви колись куштували, наприклад, малинову пастилу без цукру? Ми – так. Повірте, з цукром краще!

Чому у вас немає продукції без цукру?

Цукор нам потрібен на першому етапі обробки сировини, коли ми отримуємо пюре для подальшого приготування пастили та соку для марамельок. Цукор разом з лимонним соком запускаюсь реакцію та внутрішній сік зі свіжої сировини витікає сам, не руйнуючи при цьому волокна пюре. Це дає нам на виході більш якісні продукти (пастилу та марамельки), чого б не було при механічному віджиманні соку.

Ви ж можете використовувати замінники цукру. Чому ні?

Так, можемо, але… ні. Ми не вважаємо, що цукор – це щось дуже шкідливе, якщо брати якісну сировину, звичайно. Більш того, цукор навіть корисний для оргінізму, якщо його не багато. Не засмучуйтесь! Краще якісний і смачний продукт з невеликим вмістом цукру, ніж безцукрова дієта. І так, ми знаємо, що деяких опонентів, не переконати. Ми поважаємо будь яку точку зору.